Alles over tuinonderhoud

Om ervoor te zorgen dat je tuin er netjes en verzorgd uitziet, is regelmatig tuinonderhoud belangrijk. Ieder seizoen bestaat tuinonderhoud uit andere werkzaamheden: in de zomer groeit en bloeit alles, ook het onkruid. De herfst is het perfecte seizoen voor het snoeien van heggen. Door ieder seizoen je tuin goed te onderhouden, ziet je tuin er niet alleen netjes en verzorgt uit, maar verleng je ook de levensduur van je tuin. In deze blog lees je alles over tuinonderhoud en de kosten.

Wat is tuinonderhoud?


Tuinonderhoud is veel meer dan het verwijderen van onkruid en het schoffelen van je tuin. Ook werkzaamheden zoals grasmaaien, snoeien en bestrijden van ziektes of plagen zijn werkzaamheden die vallen onder tuinonderhoud. De exacte werkzaamheden hangen van verschillende factoren af. De belangrijkste is hoe je tuin eruitziet en wat voor beplanting je hebt. Niet iedereen heeft bijvoorbeeld een gazon of vijver wat onderhouden moet worden.

Een andere belangrijke factor is het seizoen. Ieder seizoen zijn er andere tuinonderhoud werkzaamheden, bijvoorbeeld:

  • Zomer: onkruid verwijderen, schoffelen, grasmaaien, snoeien, bemesten en bij droogte sproeien.
  • Herfst: onkruid verwijderen, schoffelen, verplanten van planten en struiken, snoeien van heggen, bladeren verwijderen, kalk strooien en grasmaaien.
  • Winter: bladeren verwijderen, snoeien van bomen, planten en struiken, planten van bloembollen, het winterklaar maken van de tuin en vijver en onderhoud aan tuingereedschap.
  • Lente: het voorjaar klaarmaken van de tuin, verwijderen van de laatste bladeren, het verwijderen van dode planten, onkruid verwijderen, bemesten en het schoonmaken van de bestrating.

De bovengenoemde werkzaamheden zijn specifieke voorbeelden. Tuinonderhoud zou je ook kunnen opdelen in de volgende werkzaamheden:

  • Gazon onderhoud: onder gazon onderhoud vallen werkzaamheden zoals grasmaaien, verticuteren, bemesten en kalk strooien.
  • Boomverzorging: boomverzorging bestaat uit snoeien, knotten, verplaatsen of rooien van bomen. Ook de aanplant en het behandelen van ziektes en plagen vallen onder boomverzorging.
  • Beplanting, struiken en heggen: alle beplanting in je tuin heeft onderhoud nodig. Denk aan het verwijderen van onkruid, schoffelen en snoeien. 
  • Bestrating: tussen de bestrating groeit niet alleen onkruid, na de winter heb je vaak ook last van groene aanslag. Het verwijderen hiervan valt onder tuinonderhoud. 

In principe kun je tuinonderhoud zelf uitvoeren als je weet wat je moet doen. Heb je geen groene vingers? Besteed het onderhoud dan uit aan een hovenier. Op deze website vind je een handig overzicht van alle hoveniers in Nederland.

Wat kost tuinonderhoud?

De kosten voor tuinonderhoud zijn afhankelijk van verschillende factoren:

  • Het uurtarief van de hovenier;
  • De specifieke werkzaamheden die worden uitgevoerd.

Het gemiddelde uurtarief van een hovenier ligt tussen de €30,- en €70,-. Voor tuinonderhoud wordt vaak €35,- tot €50,- per uur gerekend. Niet ieder hoveniersbedrijf werkt met een uurtarief. Een prijs per vierkante meter wordt ook veel gebruikt. Voor tuinonderhoud is dit gemiddeld €25,- tot €35,- per m². Voor grote onderhoudsbeurten wordt vaak een prijs per vierkante meter gerekend: dit is namelijk het meest voordelig. Voor kleinere tuinen is een prijs per uur voordeliger.