Alles wat je moet weten over de zeis 

Waarschijnlijk ken je de zeis vooral van ‘de man met de zeis’ (Magere Hein). Geen heel prettig beeld. Maar een zeis is nog steeds een veelgebruikt gereedschap. Het is een traditioneel handgereedschap dat gebruikt wordt om gras, graan of ander gewas te maaien. Het voordeel is dat je dit kan maaien zonder gebruik te maken van elektriciteit of brandstof. Goed voor het milieu dus! 

Welke zeis is het best? 

Er zijn verschillende soorten zeisen op de markt, maar de meest gebruikte zijn de Oostenrijkse zeis en de Engelse zeis. Beide zeisen hebben hun eigen voor- en nadelen. De Oostenrijkse zeis is over het algemeen wat zwaarder en groter dan de Engelse zeis, waardoor het geschikt is voor het maaien van dikkere stengels en gewassen. De Engelse zeis is daarentegen lichter en wendbaarder, waardoor het geschikt is voor het maaien van gras en ander lichtgewicht gewas. Over het algemeen wordt de Engelse zeis dan ook het meest gebruikt in Nederland. 

Waarvoor kun je een zeis gebruiken? 

Een zeis kun je gebruiken om verschillende gewassen te maaien, zoals gras, graan, hooi, tarwe en rogge. Het is een efficiënte manier om grote oppervlakten te maaien, zonder dat je daarvoor elektriciteit of brandstof nodig hebt. Daarnaast is een zeis ook handig om paden of velden te maaien, zonder dat je hier een grasmaaier voor nodig hebt. 

Hoe gebruik je een zeis? 

Het gebruik van een zeis vergt enige oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je snel grote oppervlakten maaien. Zo gebruik je een zeis: 

  1. Begin met het slijpen van het blad van de zeis. Een scherp blad zorgt ervoor dat je consistenter kunt maaien. 
  1. Ga staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar en houd de zeis vast met beide handen. Plaats de handen op de handvatten met de duimen naar boven gericht. 
  1. Breng de zeis naar achteren, zodat het blad net boven de grond komt. 
  1. Zwaai de zeis naar voren, waarbij je het blad schuin over de grond laat glijden. Maak hierbij gebruik van je lichaamsgewicht en niet alleen van je armen. 
  1. Laat de zeis aan het einde van de zwaai naar boven komen en keer terug naar de beginpositie. 
  1. Herhaal deze beweging, waarbij je steeds een nieuwe lijn maait naast de vorige. 

Het maaien met een zeis vergt enige oefening, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je snel grote oppervlakten maaien. Zorg er wel voor dat je een zeis van goede kwaliteit koopt. Bij Ritsema Dier & Tuin kan je een zeis van topkwaliteit kopen.