Deze zomermaanden verantwoord genieten van kleur in de tuin? Kies voor biologische bloemzaden

We kunnen sinds een aantal weken weer zonder jas naar buiten. Met andere woorden: de zomer is nu echt in aantocht! Tijd dus om je tuin te laten schitteren met prachtige bloemen. Als je net als wij houdt van duurzaam tuinieren en bewust bezig bent met het milieu, dan verdienen biologische bloemzaden jouw aandacht. Waarom je zou moeten kiezen voor biologische zaden en hoe je zorgt dat de bloemen fantastisch groeien? Dat lees je in dit blog. Onderaan de blog vind je tevens een link naar een zadengroothandel waar je onder andere vergeet me nietjes kunt kopen.

Biologische bloemzaden, waarom?

Biologische zaden wijken af van reguliere zaden omdat ze gekweekt worden zonder synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Dat heeft een aantal voordelen:

  • Beter voor het milieu: door bij het zaaien biologische zaden te gebruiken, voorkom je dat schadelijke chemicaliĆ«n in de natuur terechtkomen. Bijen, vlinders en andere nuttige beestjes in je tuin doe je daar een groot plezier mee.
  • Gezondere bodem: door biologische zaden blijft je bodem gezond en vruchtbaar, omdat hij niet vervuild wordt door synthetische middelen. Een gezondere bodem zorgt voor sterkere en gezondere planten.
  • Veiliger voor jou en je gezin: geen chemicaliĆ«n betekent dat je bloemen veilig zijn voor kinderen en huisdieren. Zo kun je ze lekker in de tuin laten banjeren zonder je zorgen te hoeven maken.

Tips voor het zaaien van biologische zaden

Heb je de biologische zaden in huis en wil je er alles aan doen om ze uit te laten groeien tot prachtige bloemen? Vergeet dan de volgende tips niet:

  • Kies de juiste zaden: kijk goed welke bloemen passen bij jouw tuin en klimaat. Hou er bijvoorbeeld rekening mee dat bepaalde bloemen in de zon willen staan en andere bloemen de voorkeur geven aan schaduw.
  • Bereid de grond goed voor: maak de grond los, verwijder onkruid en stenen en voeg compost of organisch materiaal toe.
  • Check op de verpakking de zaaitijd en diepte: die verschillen per plant.
  • Geef voldoende water: houd de grond vochtig, maar niet te nat.
  • Dun uit en verplant: als de zaailingen groot genoeg zijn, is het tijd om ze uit te dunnen. Zo hebben ze genoeg ruimte en voeding om uit te groeien tot volwassen planten.
  • Bescherm tegen plagen: biologische zaden zijn over het algemeen minder vatbaar voor plagen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Gebruik bijvoorbeeld lieveheersbeestjes om bladluizen te bestrijden of plant lavendel of tijm naast je bloemen om ongedierte af te weren.

Nog op zoek naar een geschikte zaden groothandel? Bij allezadenkopen.nl vind je een uitgebreid assortiment, waar voor ieder wat wils te vinden is?