Tips om je tuin goed bij te kunnen houden, ook als je minder tijd hebt

Heb je een grote tuin bij je woning die je het liefste zelf goed onderhoudt maar schiet dat er nog wel eens bij in omdat het je aan voldoende tijd ontbreekt? Dan hebben wij een paar tips voor je zodat je ervoor kunt zorgen dat je tuin er altijd netjes en tiptop uitziet. Ook als je er net even wat minder tijd in kunt steken.

Tip 1: Kies voor een inrichting waarvoor niet zoveel onderhoud nodig is

Als je een tuin aanlegt, kun je ook op dat moment al rekening houden met het onderhoud dat deze nodig heeft. Als je bijvoorbeeld voor de aanleg van veel gras, struiken, boompjes en ander groen kiest, weet je dat je deze met regelmaat moet knippen en snoeien. Heb je daar nu niet zoveel tijd voor? Kies dan struiken die minder snel groeien en dus minder vaak onderhoud nodig hebben of laat een deel van de tuin verharden. Halfverharding wordt tegenwoordig ook vaak toegepast. Dit oogt mooi en vereist minder onderhoud dan een volledig groene tuin. Zeker als je een grote tuin hebt, is halfverharding paden een aanrader.

Tip 2: Laat de inrichting door een hovenier doen

Als je een nieuwe tuin gaat inrichten, kun je dit zeker ook door een hoveniersbedrijf laten doen. Dit kan ervoor zorgen dat de tuin zo wordt ingericht dat deze helemaal aan je eisen voldoet en dat er het hele jaar door wel wat bloeiends te vinden is. Als de tuin onderhoudsvriendelijk wordt ingericht, hoef jij niet zoveel tijd aan het onderhoud te besteden. En heb je echt niet voldoende tijd voor het onderhoud of er gewoon even geen zin in? Vraag dan bij de hovenier na of zij dit kunnen doen.

Tip 3: Kies voor veel verharde delen

Als je niet zoveel tijd hebt om aan de tuin te besteden, kun je naast planten die wat minder onderhoud nodig hebben kiezen voor het deels verharden van het perceel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de aanleg van een terras of laat een serre plaatsen. Ook een terras heeft onderhoud nodig maar een keertje schrobben of de aanslag eraf halen is vaak al voldoende. Kijk goed wat voor tegels je laat leggen en kies voor duurzaam en onderhoudsvriendelijk materiaal. Dit scheelt je veel tijd om alles netjes te houden.

Tip 4: Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je nu best een flinke groenstrook in de tuin die je moet onderhouden? Dan kun je het jezelf ook makkelijker maken door bijvoorbeeld een groot grasveld aan te leggen. Uiteraard moet gras gemaaid worden maar je kunt daarvoor ook een robotmaaier aanschaffen. Kies groen dat makkelijk te onderhouden is en koop zeker goed tuingereedschap waarmee je een klus snel kunt klaren. Kost wat meer maar dat is de investering zeker waard. Vooral belangrijk als je een grote tuin hebt: doe regelmatig wat aan het onderhoud. Als je het allemaal netjes bijhoudt, is het niet eens zoveel werk om er wat moois van te maken.