Een tuinhuisje is een onschatbare opslagoplossing, die kan worden gebruikt om van alles op te ruimen. Het kan ook handig als werkplaats dienst doen, voor al die doe-het-zelf projecten in jouw tuin. Een nieuw tuinhuisje is soms een grote investering maar wel eentje die tientallen jaren meegaat.
Hoe kies je het beste tuinhuisje?
Er is een enorme verscheidenheid aan tuinhuisjes in verschillende stijlen, materialen en prijzen beschikbaar. Om jou te helpen bij het kiezen van het juiste tuinhuisje, blokhut of schuurtje, volgen hier de belangrijkste dingen die je moet overwegen voordat jij jouw nieuwe tuinhuisje aanschaft.
De grootte van het tuinhuisje
Bepaal eerst hoeveel ruimte jij in je tuin voor een tuinhuisje hebt. Dit zal jou immers helpen je keuzes te verfijnen. Denk hierbij aan de ruimte eromheen voor onderhoud, ruimte om de deuren of ramen ervan te openen. En eventuele obstakels boven het huisje, zoals boomtakken.
Het advies is om voor een zo groot mogelijk tuinhuisje te gaan. Zo groot als je kunt. Het is per slot van rekening super gemakkelijk om een tuinhuisje te vullen, dit ongeacht de grootte. En er is niets frustrerender dan te weinig opbergruimte in de tuin te hebben.
Het gebruik van het tuinhuisje
Voordat je naar tuinhuisjes of schuurtjes gaat kijken, moet je rekening houden met de vereisten van de verschillende toepassingen van zo’n huisje. Neem absoluut de tijd om goed over het doel van jouw tuinhuisje na te denken.
Opslaghuisje tuinmaterialen
Als een handige opslagruimte moet je zeker voldoende ruimte voor tuinmeubelen en tuingereedschap hebben. Maar je moet natuurlijk ook rekening houden met bijvoorbeeld de beveiliging ervan, de wens van dubbele deuren en de vloer sterkte.
Schuurtje als werkplaats
Een schuurtje als werkplaats zal echter flink groter moeten zijn om er comfortabel in te kunnen werken. Je moet dan ook zeker rekening houden met de ramen of Fakro dakramen voor de aanvoer van zonlicht en een fijne luchtcirculatie. Denk daarnaast aan de hoofdruimte en voldoende ruimte voor bijvoorbeeld een werkbank en staande werkkast.
Plantenkas
Als je een soort plantenkas wenst, dan is een uitgebreide beglazing essentieel. De meeste plantenkassen hebben een hele zijkant van beglazing, evenals extra openslaande ramen. Dit om zo de temperatuur voor de planten aangenaam te regelen en wanneer jij er binnen hard aan het werk bent. Naast deze beglazing, moet je ook zeker met de ruimte voor opslag en een oppottafel rekening houden.
Veilige opbergschuur
Als je het als een veilige opbergschuur wilt gebruiken, om er bijvoorbeeld waardevolle doe-het-zelf apparatuur in op te bergen. Dan moet je vooral met de algehele sterkte van de constructie rekening houden. Je wilt in dit geval waarschijnlijk geen beglazing of juist extra veilig glas. En alle andere algehele veiligheidskenmerken zijn dan jouw top prioriteit.
De materialen van het tuinhuisje
Er zijn drie belangrijke materiaal opties voor een tuinhuisje, namelijk: hout, metaal en plastic.
Een houten tuinhuisje
Hout is het traditionele gekozen materiaal voor een tuinhuisje. Het is een populaire keuze en het biedt ook de meeste variatie in stijl en vorm. Het is een natuurlijk materiaal, dus houten tuinhuisjes of schuurtjes passen goed in hun omgeving en zijn redelijk duurzaam. Een houten tuinhuisje heeft desondanks ongeveer net zoveel onderhoud als een huis nodig.
Een metalen of kunststof schuurtje
Metalen schuren hebben meestal een eenvoudig metalen frame bedekt met een omhulsel van in de fabriek geverfd of vinyl gecoat metaal voor zowel de muren als het dak. Kunststof schuurtjes zijn vaak van polyvinylchloride, PVC of een ander soort kunststof gemaakt. Hun kleur is inherent aan het materiaal, dus is er geen verf of coating meer nodig.
Zowel de metalen als kunststof schuurtjes hebben weinig onderhoud nodig. Metalen schuurmaterialen zullen echter wel corroderen als hun verf of beschermende coating bekrast of beschadigd wordt. Ook hun metalen deuren en andere onderdelen slijten na verloop van tijd. De kunststof tuinhuisjes hebben over het algemeen het minste onderhoud nodig.
De stijl van het tuinhuisje
Al deze huisjes zijn niet alleen bedoeld om er dingen in op te bergen. Het uiterlijk van een tuinhuisje kan net zo belangrijk zijn als het nut ervan en kan de algehele uitstraling van jouw tuin beïnvloeden. Daarom is het een goed tip om een blokhut, huisje of schuurtje te kiezen die het beste bij de stijl van jouw huis past.
Als jij bijvoorbeeld een huis in landelijke stijl hebt, kies dan ook voor een rustieke uitstraling. Als de stijl van je huis moderner is, kies dan voor een tuinhuisje met vergelijkbare kenmerken. Of misschien wil je zelfs enkele specifieke kenmerken met die van jouw huis matchen. De kleine details kunnen zonder meer het verschil maken tussen een doorn in het oog zijn of een stijl die in het oog springt.
Hopelijk zullen al deze bovenstaande tips jou goed op weg helpen bij het kopen van een tuinhuisje.