Tuinieren voor beginners

Heb jij nou echt groene vingers? Dan heb jij vast en zeker een goed verzorgde tuin achter je huis liggen. Tuinieren is een populaire hobby waar je veel tijd in moet investeren. Bloemen en planten groeien nou eenmaal niet binnen een dag. Als je al langere tijd aan het tuinieren bent weet je vast door en door hoe jij jouw tuin het beste kunt onderhouden. Er zijn genoeg boeken, podcasts en artikelen over te vinden. Bovendien is elke tuin anders en heeft elke tuin daarbij andere verzorging nodig. Er zijn ontelbaar veel soorten planten en bloemen die jij vrijwel allemaal kunt planten in je tuin. Elke plant en bloem is anders en vergt een ander soort verzorging. De een heeft meer zonlicht nodig dan de ander. Hetzelfde geldt voor water. Het laatste wat je wilt is dat je al je planten ziet doodgaan. Niks is ontmoedigender als tuinier. Mocht je nieuw zijn in de tuinier wereld zijn er een aantal tips waardoor jij je tuin zo goed mogelijk kan verzorgen. Succes gegarandeerd!

Hoe ontwikkel je die groene vingers 

Bepaal allereerst wat voor soort tuin je wilt. Wil je een tuin met alleen maar planten, juist met alleen maar bloemen of een combinatie van beide. Als je veel ruimte hebt kun je bijvoorbeeld borderplanten aanleggen om de ruimte op te vullen. Mocht je nou juist weinig ruimte hebben, zoals op een balkon, dan zijn plantenbakken ideaal. Denk hierbij aan plantenbakken die je kunt ophangen aan de reling. Of een mooi groen tussenschot tussen jou en de buren. Zodra je een plan voor ogen hebt, kun je het gereedschap gaan bestellen. De planten en/of bloemen moeten natuurlijk ook worden onderhouden. Vergeet vooral geen schepje, handschoenen, bezem en hark te kopen. Tuinonderhoud bestellen is ook een belangrijke stap. Hier kom je al een heel eind mee! 

Net beginnen met het werk

Als je net begint is het wellicht makkelijker om te kiezen voor planten of bloemen die weinig onderhouden vereisen. Je kunt hierdoor jouw groene vingers langzaam opbouwen. Kijk hoe jouw tuin reageert en hoe de planten of bloemen reageren. Hier leer je voor in het vervolg vaak veel van. Voorkom dat je tijd moet verspillen aan het wieden van onkruid. Hoe kan je dit nou voorkomen? Een gemakkelijke manier is door bodembedekkers aan te leggen in jouw tuin. Door een vloerkleed van planten te creëren geef je het onkruid geen kans om er tussendoor te glippen. Je kunt hierbij zowel voor een kleurrijke bodem kiezen als een groene. Als jij gewassen in je tuintje verbouwd, wil je hier zo goed mogelijk zorg voor dragen. Overweeg dan ook om gewasbescherming aan te schaffen. Het heeft een snelle werking en is gemakkelijk uit te voeren. Het zorgt ook voor vrijwel volledige uitroeiing en heeft geen invloeden op het klimaat. Tot slot is het vooral belangrijk om geduld te hebben. Het zal echt wel even duren voordat jouw tuin het gewenste eindresultaat heeft bereikt. Het is dus een kwestie van afwachten en tegelijkertijd zo goed mogelijk voorzien in de benodigdheden van jouw tuin. Dan komt het allemaal goed!