Waar kan ik verschillende soorten staal bestellen?

Online zijn er vele aanbieders van allerlei soorten staal, een welbekende maar ook hoogkwalitatieve aanbieder in allerlei metalen is metaalcenter. Metaalcenter heeft al jaren ervaring in het adviseren en leveren van verschillende soorten stalen. Maar welke metalen worden nu veel verkocht en waar worden ze voor gebruikt? In dit blog vertel ik je hier meer over.

Roestvrij staal

Technisch gezien is dit een soort gelegeerd staal maar er zijn enorm veel soorten in deze categorie, vandaar dat er meerdere categorieën voor zijn aangemaakt. Dit is het staal dat specifiek gericht is op corrosiebestendigheid. Het is eigenlijk gewoon staal met een hoeveelheid chroom erin verwerkt. Het chroom creëert een superdunne barrière wanneer het corrodeert. Deze laag zorgt ervoor dat het roestproces van het materiaal vertraagd. Wanneer deze laag eraf wordt gekrast ontstaat er direct een nieuwe.

Roesvrij staal zien we vaak terugkomen in keukens bij bijvoorbeeld messen, tafels, keukengerei en alles wat in contact komt met voedsel. Vaak heerst het idee dat roestvrij staal totaal niet kan roesten echter, wanneer alle soorten roestvrij staal niet goed worden schoongemaakt zullen ook deze materialen uiteindelijk roesten.

IJzer (gesmeed of gegoten)

ijzer is het zesde meest voorkomende element in het universum. Hoewel dit een super ouderwets metaal is (vooral gebruikelijk tijdens de “ijzertijd”) heeft het nog steeds veel moderne toepassingen.

Ten eerste is ijzer het belangrijkste ingrediënt in staal.  Hiernaast zijn er ook nog andere toepassingen waarop dit materiaal wordt gebruikt:

  • Kookgerei (zoals koekenpannen): Het poreuze oppervlak zorgt ervoor dat bakolie kan inbranden en een natuurlijk antiaanbaklaag creëert
  • Houtkachels: Gietijzer heeft een extreem hoog smeltpunt waardoor de kachel hoge temperaturen aan kan
  • Zware machinebases en frames: dit zware metaal vermindert trillingen en zorgt voor stijfheid

Aluminium

Aluminium is een van de moderne metalen. Aluminium werd voor het eerst gemaakt in 1825 en sindsdien is het de basis geweest voor gigantische prestaties in bouwwerken.

Aluminium heeft een verbazingwekkende sterkte-gewichtsverhouding waardoor het metaal bijvoorbeeld wordt gebruikt voor de vlucht en het krijgen van de mens naar de maan. Het is gemakkelijk te vormen (kneedbaar) en het roest niet, wat het ideaal maakt voor frisdrankblikjes.

Hoewel het proces voor het maken van aluminium een ​​beetje ingewikkelder is dan sommige andere metalen, is het eigenlijk een normaal soort metaal. Het is het meest voorkomende non-ferro (geen ijzer bevattende) metaal ter wereld. Hoewel ijzer niet roest kan het wel oxideren. IJzer is eigenlijk het enige metaal dat per definitie “roest”. Aluminium corrodeert als het in contact komt met zout.