Wat is een ‘smart home’ en waarom zou je er een willen hebben?

Wat is een smart home? Die simpele vraag heeft veel verschillende antwoorden, afhankelijk van wie je het vraagt. Kortom, een “smart home” is een woning die is uitgerust met een aantal apparaten die taken automatiseren die normaal door mensen worden gedaan. Huiseigenaren bedienen ze met apps, spraakopdrachten, automatisering of met behulp van kunstmatige intelligentie. Maar waarom zou je een smart home installatie willen? Wij vertellen het je!

Energie (en geld) besparen

Voor velen is de reden achter het creëren van een smart home, het potentieel om energie en geld te besparen. Slimme thermostaten automatiseren namelijk snel en nauwkeurig de verwarming en koeling van een huis. Dit verlaagt meestal de elektriciteitsrekening van de eigenaren. Andere producten, zoals aangesloten lampen en apparaten, kunnen minder energie verbruiken door automatisch uit te schakelen wanneer ze niet worden gebruikt. Dit soort producten zou hoog op je smarthome-checklist moeten staan.

Het leven eenvoudiger maken

Comfort is de sleutel in het leven. We proberen er allemaal zoveel mogelijk van te hebben, dus het is duidelijk dat dit een van de belangrijkste redenen is om een slimme woning te kopen of laten installeren. Je kunt beginnen met dingen die zo simpel zijn als het aanschaffen van slimme lampen. Deze kunnen worden in- en uitgeschakeld met behulp van spraakopdrachten, locatieregels, sensordetectie of zelfs eenvoudige schema’s. Denk ook eens aan apparaten die huishoudelijke taken op zich nemen. Het meest voor de hand liggende apparaat is de Roomba-robotstofzuiger, maar denk ook aan een wasmachine die automatisch een wascyclus start, of een koelkast die online melk bestelt als hij merkt dat je bijna zonder zit.

Beveiliging en veiligheid

Hoewel je alarmsystemen kunt kopen om jouw huis te beschermen, kunnen slimme huizen extra veiligheid bieden. Lampen, camera’s en zelfs deurbellen die met elkaar verbonden zijn kunnen een huis veiliger maken. Als je alleen thuis bent en iemand je huis controleert om te zien of ze kunnen inbreken, kan het hebben van dit soort apparaten hen afschrikken.