Wat is een vlonder?

Je hebt wel ooit vlinders gezien. Maar kan je ook hetzelfde zeggen over vlonders. Huh typfoutje denk je nu. Nee ik bedoel echt vlonders. Heb je ooit wel eens een vlonder gezien? Ik denk het wel maar weet jij eigenlijk wel wat een vlonder is? Misschien heb je wel vlonders in je huis of verzorg jij je de houten vlonders in je tuin en wist je dit er nog niet over.

Vlonder of vonder?

Een vlonder is eigenlijk een ander woord voor steiger of een smal bruggetje. Normaal gesproken is dit bruggetje of steiger van een aantal planken breed. Door een vlonder kan je dus aan het water zitten. Echter wordt er nu vaker een vlonder aangelegd op andere plekken met als doel ze als terras te gebruiken. In sommige dorpen en steden wordt een vlonder ook wel een vonder genoemd en vice versa. Beide betekenen eigenlijk dus hetzelfde. Overige blogs over leuke wonen gerelateerde weetjes vind je op klimaatvriendelijk huis waar je zelf ook je verhaal kwijt kunt.

Vlonderpad

Op sommige plaatsen in Nederland zijn vlonders uitgegroeid tot vlonderpaden. Dit zijn paden die in ander woorden het verlengde van de standaard vlonders zijn. In plaats van een vlonder met de lengte van een bruggetje is de vlonder nu 10 en misschien wel 100 keer langer. Zo heb je bijvoorbeeld een vlonderpad in het Galderse Heide in Breda. Deze paden zijn erg handig om te bewandelen omdat deze paden vaak gemaakt zijn van houtplanken. In bossen en parken heb je niet altijd overal even goede wegen en als er dan een vlonderpad is is dat echt ideaal om overheen te lopen. Let wel op dat de houten planken vooral op vlonders in parken of aan het water soms oneven kunnen zijn. 

Terras

Zoals ik eerder al kort vertelde kan je een vlonder ook gebruiken als een soort van terras. Vlonders worden tegenwoordig ook aangelegd en gebruikt op plekken waar geen water is. Met een vlonder kan je gewoon een soort van mini terras opbouwen. Je kan ervoor kiezen om een aantal extra planken aan te leggen zodat je vlonder terras groot genoeg wordt om daadwerkelijk op het terras te kunnen zitten met eventueel meerdere mensen.

Vlonder

Een vlonder ofwel een vonder is een ander woord voor een smalle brug of steiger. Deze vlonder is tegenwoordig ook op sommige plekken uitgebreid tot vlonderpaden. Naast vlonderpaden kan je vlonders ook gebruiken als terrassen op plekken buiten aan het water om. Nu je weet wat een vlonder is gaan we het nog een keertje proberen. Heb je ooit een vlonder gezien?