4 tips voor het aanplanten van winterharde palmen

Zou jij graag enkele mooie winterharde palmen in je tuin willen hebben staan? Maar weet je niet zo goed wanneer en hoe je die het beste kunt aanplanten? Lees dan even deze blog want hierin geven wij jou vier tips voor het aanplanten van winterharde palmen. Lees snel verder!

Aanplanten in het voorjaar is het beste

Winterharde palmen kun je het beste aanplanten gedurende het voorjaar. Zo hebben ze alle tijd om een stevig wortelgestel te ontwikkelen. Want zodra de temperatuur weer begint te dalen, zoals in het najaar bijvoorbeeld, zal het ontwikkelen van wortels op een lager pitje komen te staan. Door jouw palmen in het voorjaar aan te planten weet je zeker dat ze voldoende sterke wortels hebben ontwikkeld tegen de tijd dat het weer kouder wordt. Met name de verschillende soorten Trachycarpus palmen kunnen het erg goed doen in ons toch wat koudere klimaat. Deze palmen zijn goed opgewassen tegen de lichte vorst die nog weleens in het voorjaar aan de grond wil voorkomen. Een voorbeeld van een mooie Trachycarpus palm is de Trachycarpus fortunei.

Kies voor jonge palmen in plaats van oude

Wanneer je besluit om palmen aan te planten doe je er goed aan om te kiezen voor jonge palmen in plaats van al wat oudere palmen. Jongere exemplaren kunnen zich namelijk veel makkelijker en beter aanpassen aan de verschillende omstandigheden. Het is dan ook aan te raden om te kiezen voor een palm met een stam van maximaal 50 centimeter en niet hoger. Wees je er van bewust dat vooral jonge palmen in de eerste periode nauwelijks zullen groeien. Zij hebben al hun energie nodig voor het ontwikkelen van stevige wortels.

Plant aan op een zonnige locatie of in de halfschaduw

Een palm is en blijft een tropische plant. Toch kan de palm het ook in ons klimaat erg goed doen mits je hem maar op de juiste plaats aanplant. Net zoals bij andere tropische planten geldt: plant palmen het liefst aan op een zonnige locatie. Heb je geen geschikte zonnige locatie in jouw tuin? Dan mag de palm desnoods ook in de halfschaduw staan.

Houd rekening met de grondwaterstand

Let er goed op dat de grondwaterstand op de plek waar je de palm wilt aanplanten niet te hoog is gedurende de winter. Dit om een gebrek aan zuurstof en zo wortelrot te voorkomen. Wanneer een palm, net als iedere andere plant, last heeft van wortelrot zal deze langzaam sterven. Dit kun je voorkomen door goed op de grondwaterstand te letten. Want een palm houdt niet van natte voeten!

Geplaatst onder