Houtsoorten die je beter niet als haardhout kunt gebruiken en waarom

Er zijn zoveel redenen om van een vuurtje te genieten. Of het nu in de winter is met een gezellige open haard of in de zomer buiten met vrienden en familie rond een vuurplaats, er is niets zo fijn als samenkomen rond een warm en knapperend vuur. Veel mensen weten echter niet dat er bepaalde houtsoorten zijn die u beter niet als haardhout kunt gebruiken. In deze blog bespreken we welke houtsoorten je beter niet kunt gebruiken en waarom. We zullen ook een aantal tips geven over hoe je het beste haardhout kunt kiezen voor je behoeften.

Hout dat niet geschikt is als haardhout

Wanneer je hout gebruikt dat niet geschikt is als haardhout, kan je een paar gevaren tegenkomen. Het eerste probleem is dat het hout niet goed brandt en dat je daardoor niet genoeg warmte van het vuur krijgt. Dit kan frustrerend zijn, vooral op een koude winteravond wanneer je je probeert op te warmen. Een ander gevaar van het gebruik van ongeschikt hout als haardhout is dat het vuur snel uit de hand kan lopen. Zo kunnen bepaalde houtsoorten voor veel vonken zorgen. Dat kan heel snel erg problematisch worden bij een vuurkorf met gras en andere brandbare zaken. Ook bij een open haard die binnen staat kan het gebruik van ongeschikt hout als haardhout zo snel leiden tot gevaarlijke situaties.

Ongeschikt haardhout vermijden

Inmiddels vraag je je ongetwijfeld af welke houtsoorten je beter niet als haardhout kunt gebruiken. Het gaat hierbij dan voornamelijk over aspecten van het hout en niet zozeer over de houtsoort zelf. Zo is bewerkt hout nooit geschikt om op het vuur te gooien. Hieronder verstaan we al het hout dat ooit bewerkt is met verf, lak of beits. De verbranding hiervan zorgt namelijk voor het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een ander soort hout dat je beter niet als haardhout kunt gebruiken is groen en ongedroogd hout. Groen hout is hout dat onlangs is gekapt en nog niet de tijd heeft gehad om uit te drogen. Wanneer je groen hout probeert te verbranden, zal het veel rook produceren en geen warmte. Dit is dus ook ongeschikt haardhout.

Geschikt haardhout kopen

Als je dus op zoek bent naar haardhout dat je wél kunt vertrouwen, kun je dit het beste kopen bij een specialist in haardhout. Bij deze zaken kun je er namelijk vanuit gaan dat het hout aan alle eisen voldoet. Een ander voordeel van het kopen van haardhout, is bijvoorbeeld dat het hout vaak ovengedroogd is. Zo weet je zeker dat je minder last hebt van rook en overslaande vonken. Daarbij spreekt het voor zich dat dit hout natuurlijk niet bewerkt is. Zo kan je comfortabel en vooral veilig genieten van een lekker vuurtje!

Geplaatst onder