Waarop letten bij zonnepanelen op je garagedak

Heb je een garage bij je woning? Op het garagedak is mogelijk ruimte voor zonnepanelen. Het is wel belangrijk om goed op te letten, want niet elk garagedak is hier geschikt voor. In dit artikel leer je meer over de valkuilen. Let bovendien ook op de zonnepanelen kosten. Zo haal je het beste uit je mogelijkheden.

Is mijn garage geschikt?

Zonnepanelen op het dak van de garage kunnen de zonnepanelen op je woning aanvullen. Ben je meer gaan verbruiken omdat je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt gekocht? Met de zonnepanelen vang je dit dan op. De meeste daken zijn plat. Het is voor deze daken niet heel anders dan op een plat woningdak panelen plaatsen. De bedekking en constructie moeten dan wel goed op orde zijn. De hellingsgraad moet 35 graden zijn, er moet voldoende ruimte tussen de panelen zitten, er moet ook voldoende afstand tot de dakrand worden gehouden. Daarnaast heb je de juiste ballast voor de zonnepanelen nodig.

De zonnepanelen op een hellend dak

De zonnepanelen op een hellend dak plaatsen doe je ook als de constructie en de dakbedekking goed op orde zijn. De hellingsgraad mag 30 tot 35 graden zijn. De panelen moeten gericht op het zuiden zijn. De afstand tot de dakgoot en de nok moet goed in de gaten worden gehouden. Het is mogelijk om de panelen zowel verticaal als horizontaal te plaatsen. Een specialist kan goede hulp bieden bij al dit soort zaken. Dit kan een groot verschil maken.

Letten op de valkuilen

Het is ook belangrijk om op de valkuilen te letten. Zo kan de dakconstructie een beperkt draagvermogen hebben. Het is ook mogelijk dat je garagedak niet op het zuiden gericht is. Een ander probleem kan zijn dat de dakbedekking in slechte staat is. Daarnaast is het altijd belangrijk om op te letten met schaduwval op het garagedak. Er is misschien ook niet voldoende bruikbare oppervlakte op het garagedak. Al deze zaken moet je dus wel goed in de gaten houden. Zo kan je dus gewoon op een goede manier van het dak gebruik maken voor het plaatsen van zonnepanelen.