2 vleesetende planten

Als je door de centrale Nederlandse wijk slentert, zie je veel mooie bloemen, tuinplanten en gekapte bomen in alle kleuren en geuren om je heen. Deze variëteit lijkt misschien een wonder voor het oog, maar de gemiddelde Nederlandse tuin lijkt in niets op de eigenzinnige, kleurrijke en aromatische creaties die op deze aardbol groeien. In deze blog lees je over 2 vleesetende plantsoorten.  

Venusvliegenval  

De Venusvliegenval (Latijnse naam: Dionaea muscipula, dit laatste betekent muizenval) is een vleesetende plant die vrij populair is en zelfs in Nederland verkrijgbaar is voor liefhebbers. Zulke vleesetende planten zijn zeldzaam in de natuur, en nog zeldzamer zijn planten die net zo snel kunnen reageren als de vliegenval van Venus. Deze soort komt uit moerassen in North en South Carolina (VS) en de reden voor zijn agressieve overlevingsstrategie is dat de moerassen zelf niet genoeg voedsel voor de plant bevatten. Hierdoor is de plant afhankelijk van andere voedselbronnen zoals vliegen. 

Hoe de plant vliegen vangt  

De val wordt geactiveerd door haren op het mes. Als ze constant te snel bewegen, zoals wanneer er een vlieg op landt, sluiten de bladen zich heel snel. Biologen weten niet precies hoe dit werkt, maar het resultaat is fataal voor de vlieg in kwestie, die vast komt te zitten tussen de messen en vervolgens langzaam wordt vernietigd door spijsverteringssappen. Leef eerst. Nou … de natuur is niet altijd zo vredig als wij die zien. 

Kruikplant 

De tropische kruikplanten (Latijnse naam nepenthes) zijn allemaal vleesetende planten, maar de meest voorkomende van deze plantenfamilie is nepenthes edwardsiana, die in Borneo vooral aan de voet van de berg Kinabal voorkomt. Een kenmerk van deze vleesetende plant is zijn vermogen. Waar de Venus-vliegenvanger tevreden is, eet deze kruik soms hele muizen. Kortom, zijn dieet is eenvoudig: alles wat in een komvormige zak past, wordt als eetbaar beschouwd.