Helaas, u hebt de loterij gewonnen.

De loterij, door velen beschouwd als de weg naar eindeloze vrijheid, de weg naar onbeperkt budget. Zij die de lotto winnen kopen het huis van de buren zo luidt de reclame en krassen krassen krassen maar zo wordt ons verteld. Ook u kan een luxe leven leiden zonder zorgen zonder problemen, slechts met champagne in de 6 persoons jacuzzi. Zij die het grote geld bezitten en vanuit hun bubbelbad de wereld kunnen aansturen moeten wel een gelukkig leventje leiden toch?

Het antwoord op deze vraag luidt: zeker niet. Als we kijken naar het gemiddelde geluksniveau van loterijwinnaars, dan zien we dat voor ongeveer 75 procent van de mensen die meer dan een miljoen euro wonnen, het geluksniveau niet toeneemt. Dit is iets dat een aantal oorzaken heeft. Belangrijk is dat blijkt dat rijk zijn niet persé gelukkig maakt. Hoewel het zeker zo is dat het de levenskwaliteit van mensen kan verbeteren dat ze geld hebben, wordt de hoeveelheid geld hoe meer het wordt steeds minder relevant. Van belang is dat mensen stabiel kunnen leven van hun vermogen en zich geen grote zorgen hoeven te maken over hun financiën. Zodra ze daar genoeg geld voor hebben zal de hoeveelheid geluk steeds minder toenemen per euro die toegevoegd wordt aan hun vermogen. Oftwel, iemand met 10 miljoen op de bank is gemiddeld niet persé gelukkiger dan iemand die met enig gemak kan rondkomen van zijn inkomen en jaarlijks wat geld bij elkaar kan sparen. 

Wat het de loterij betreft kan het zelfs nadelen met zich mee brengen. De gemiddelde loterij winnaar in de Verenigde Staten is het bedrag na 5 jaar al weer kwijt en deze mensen verklaren zich ook nog eens gemiddeld vaker failliet. In het nuchtere Nederland gebeurt dat natuurlijk wat minder snel, aangezien mensen hier niet zo van het meteen uitgeven zijn.