Hoe hou je je tuin mooi? Gebruik deze eenvoudige tips

Je tuin mooi houden is gemakkelijker dan je denkt. Of je nu op zoek bent naar manieren om een verwaarloosde tuin op te knappen of gewoon naar simpele onderhouds manieren zoekt, met deze tips hebt je in een mum van tijd groene vingers! Als je je tuin het hele seizoen netjes, opgeruimd en stralend wilt houden, lees dan verder voor enkele eenvoudige tips waarmee je moeiteloos je tuin in het gareel houdt.

Ken je planten en hun behoeften

Eigenlijk is dit al belangrijk voor je de planten überhaupt in je tuin plaatst. Op deze manier kun je ze namelijk de beste plek geven en ze vanaf het begin de verzorging geven die ze nodig hebben. Heb je een al bestaande tuin en wil je weten hoe je die moet verzorgen? Ga dan alle planten bij na en kijk of ze op de juiste plek staan en wat ze voor verzorging nodig hebben. De ene plant heeft nu eenmaal meer verzorging nodig dan de andere. Heb je ook bomen in je tuin? Dan kun je er ook aan denken een bomenspecialist in te schakelen die ervoor zorgt dat jouw bomen in topconditie blijven.

Grondbeginselen van bewateren

Je planten water geven is essentieel. Maar het is ook belangrijk om te weten wanneer je water moet geven, hoeveel je moet geven en hoe vaak. Je kunt weliswaar wachten tot je planten beginnen te hangen, maar je zult er spijt van krijgen als je ze ziet verbleken en afsterven. Leer je planten kennen en weet wat ze nodig hebben om te gedijen. Als je het niet zeker weet, kun je altijd een vriend of een plaatselijke tuinman om hulp vragen. Bepaalde planten, zoals vetplanten en cactussen, hebben heel weinig water nodig. Afgezien daarvan hebben de meeste planten ongeveer eenmaal per week water nodig. Als je je planten water geeft, moet je een paar richtlijnen volgen om je tuin mooi te houden. 

  • Geef je planten grondig water voordat ze uitgedroogd zijn. Zo krijgen ze de rest van de week voldoende water. 
  • Laat je potplanten niet uitdrogen tussen twee waterbeurten door. Dan gaan ze dood.
  • Geef je planten niet te veel water, anders groeien ze slecht en gaan ze dood.
  • Geef je planten op hele warme dagen voor zonsopgang of na zonsondergang water, hiermee voorkom je dat het water te snel verdampt en de wortels afsterven.

Weet wat het beste groeit in je klimaat.

Vaak zijn mensen die voor het eerst gaan tuinieren verbaasd over het feit dat ze bij het plannen van hun tuin rekening moeten houden met de klimaatomstandigheden. Iedere plant kent zijn voorkeuren als het aankomt op het klimaat en het is dan ook belangrijk voor de levenskwaliteit dat je kiest voor planten die passen bij het klimaat. Dat is dan ook precies de reden dat je in warmere gebieden op de wereld bijvoorbeeld palmbomen ziet, terwijl deze in de koudere gedeelten maar weinig voorkomen. 

Houd ongedierte in de gaten en verwijder dood blad

Een van de beste manieren om je tuin mooi en bloeiend te houden, is op te letten op ongedierte. Veel mensen denken dat het prima is om zorgeloos bloemen of groenten te planten, maar ze realiseren zich niet dat ze ongedierte herbergen. Als dit gebeurt, wordt de tuin snel vuil en onaantrekkelijk. Het is belangrijk om te letten op ongedierte in je tuin. Zo weet je wanneer er iets mis is en kun je passende maatregelen nemen. Dit omvat dingen als het verwijderen van een insect uit je planten, het verwijderen van een ei uit een plant, of het bespuiten van een plant met insecticide.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je dood blad verwijdert van planten. Hoewel het blad dood is, vraagt het toch nog veel energie van de plant. De plant wil er namelijk alles aan doen om het blad weer in leven te krijgen en geeft daarom alle aandacht aan de dode bladeren. Hierdoor kan de rest van de plant nog wel eens vergeten worden en voor je het weet is je hele plant dood.

Geplaatst onder