Mirador – Spaans onderdak in eigen tuin

Klinkt nogal Spaans, nietwaar. En die term hoort ook thuis in de Spaanse staal. De letterlijke betekenis is: uitzichtpunt. Veel verhoogde platforms in Spaanstalige landen maar ook wel gebouwen met panoramische uitzichten worden aangeduid als mirador. Het kan verder net zo goed iets veel kleiners zijn zoals een balkon of een terras. Zelfs een panoramaraam kan zo getiteld gaan. 

Ontmoetingsplek bij uitstek

Miradors worden ook geregeld bezocht door geliefden of mensen die samen even willen afspreken. Dan gaat het niet om de uitzichten maar om het punt waar je samenkomt, vaak een punt met een toeristisch verleden of een bij eenieder bekend punt. Zou je zeggen, ik ga morgen naar Utrecht. Laten we afspreken bij de snackbar. Dan zou de ander zeggen, welke in hemelsnaam. Zou je zeggen, ik wacht onder de Domtoren op je, dan is die toren in feite ook een mirador. Want voor iedereen herkenbaar. Het is tevens een uitzichtpunt maar daar gaat het jullie dan even niet om. Want jullie willen gewoon even afspreken.

De Spaanse mirador in vaderlandse klei

In Nederland en in je eigen tuin zijn miradors gewoon overkappingen. Die kunnen drie bij drie meter zijn of vier bij drie. Of je laat er een speciaal op de door jou gewenste maat maken. Ga je een echt grote overkapping bestellen, dan kan hij zwaar uitvallen en is het verstandig om met betonpoeren te werken. Dat wordt dan een soort fundering die ervoor zorgt dat door het grote gewicht van een enorme overkapping de boel niet uit het lood gaat staan of erger nog, weg gaat zakken. 

Een grote mirador hecht aan een fundament

De voetplaat van de aluminiumpaal kun je dan op de betonpoer zetten. Die poeren komen deels boven de grond uit zodat de staanders van miradors niet in contact komen met de grond. Bouw je een houten overkapping dan kan het grondvocht dus niet in de houten palen trekken. Betonpoeren plaatsen is eigenlijk gemakkelijk. Je graaft een gat waar zo’n betonpoer moet komen, legt er een funderingstegel in en doet de poer erbovenop. Staat de poer waterpas? Dan kun je de boel verder vastzetten met een zakje snelbeton.

Inrichten maar

Staat je mirador mooi strak en stevig in je tuin? Dan is het tijd om aan de slag te gaan met de inrichting. Houd voor ogen dat je in miradors zowel binnen zit als toch ook buiten. Je kunt op diverse manieren gaan inrichten:

• Lekkere living

• Onweerstaanbare wellness

• Rustige en rustieke werkplek

• Recreatieplek

Badderliefhebbers kiezen er snel voor om onder hun overkapping een hot tub of een buitenjacuzzi te plaatsen. Maar er zijn ook heel veel mensen die hun overdekte tuinplekje liever als een recreatieplekje zien. Doe dit eens in de authentieke stijl van een mirador. Zo krijg je een Spaans entertaingebiedje in je eigen achtertuin. Zoek wat mooie vloertegels met Spaanse motieven bij elkaar en beleg daarmee het terreintje onder de overkapping. Ga voor een mediterraanse loungebank en zo’n leuk straatnaambordje, Calle de los gozadores perezosos (Straat van de luie genieters). Een minibarretje misstaat ook niet en een wijnrek met een paar Spaanse toppertjes erin. En niet te vergeten: een hangmat op een standaard. Laat dan de zon maar komen want je hebt de lamellen van je overkapping al wijd opengezet.