3 tips om huis en tuin gereed te maken voor de lente

De lente is echt van start gegaan. Dat is duidelijk te merken. De zon laat zich vaker zien, de temperaturen worden aangenamer en de dagen worden een stuk langer. Nog even en dan begint zelfs de zomertijd weer. Dit is dan ook het moment waarop we huis en tuin gereed moeten maken. Het voorjaar brengt meestal ook de nodige poetskriebels met zich mee. De zin om weer lekker aan de slag te gaan. Dit jaargetijde is met uitstek geschikt voor wat klusjes in en rondom het huis. Wil jij dit seizoen volledig onbezorgd beginnen? Maak dan gebruik van de volgende drie tips om zowel huis als tuin lenteklaar te maken. 

1.Maak een prioriteitenlijstje 


Iedereen pakt de voorjaarsschoonmaak anders aan. De één gaat helemaal los en slaat geen enkel hoekje over in huis, terwijl de ander enkel de basisdingen doet en hierbij nog wat extra dingetjes meepakt. Het is goed om inzicht te krijgen in jouw taken. Stel daarom een prioriteitenlijstje op. Begin met de dingen die wekelijks gebeuren, bijvoorbeeld het inspuiten van het toilet met een toiletreiniger, het grondig poetsen van het aanrecht en fornuis, stofzuigen en dweilen, enzovoorts. Op die manier weet je al direct welke dingen sowieso moeten gebeuren. Vul het lijstje vervolgens aan met dingen die je dit keer graag extra wilt doen. 

Bedenk goed welke zaken echt prioriteit hebben. Zijn er bijvoorbeeld rommellades waar je helemaal niet meer in durf te komen? Zet deze dan hoog op je lijstje. Tijd om ze eens uit te zoek, dingen weg te gooien en anders in te delen. Moeten de tuinmeubelen nu echt nodig schoongemaakt worden om van het mooie weer te kunnen genieten? Zet dit dan ook bovenaan. Op die manier weet je precies wat je moet doen en zal het schoonmaken veel soepeler verlopen. 

2.Maak gebruik van de juiste producten 


Er zijn heel veel verschillende schoonmaakproducten verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je kwalitatieve middelen gebruikt. Op die manier weet je zeker dat ze ook daadwerkelijk doen waar ze voor bedoeld zijn. Je kunt wel voor goedkopere alternatieven kiezen, maar hierbij is het effect vaak veel minder sterk. Kies daarom voor kwalitatieve merken, zoals HG, om zo het schoonmaken een stuk efficiënter te laten verlopen. Zo bespaar je tijd en kan je binnen no-time van het mooie weer genieten. 

3.Zaai eenjarige bloemen 

Het voorjaar is pas echt compleet wanneer je ook weer de prachtige kleuren van voorjaarsbloemen ziet verschijnen. Naast vaste planten is het dan ook leuk om enkele eenjarige bloemen te zaaien. Deze fleuren de tuin direct op. De lente is voor de meeste bloemen hét beste moment om te beginnen met zaaien. Meestal ben je dan in de zomer verzekerd van bloei. Houd er wel rekening mee dat sommige bloemen niet op zullen komen wanneer er nog een keer nachtvorst over heen zal gaan. Zaai dan ook zeker niet te vroeg als de bloemen niet tegen vorst kunnen. Na IJsheiligen is het meestal veilig genoeg om te zaaien. Dit is in de periode tussen 11 en 14 mei.