Alles wat je moet weten over potgrond

Potgrond kan gebruikt worden als bodem voor planten die je in een pot of bloembak wilt plaatsen. Maar wat houdt de term potgrond eigenlijk precies in? Hoe gebruik je het? En is potgrond nou hetzelfde als tuinaarde? In dit artikel geef ik antwoord op al deze vragen en vertel ik je alles over potgrond.  

Wat is potgrond

Wanneer je aan potgrond denkt, dan denk je waarschijnlijk aan één soort grond, maar potgrond is eigenlijk een verzamelterm. Onder deze term vallen verschillende soorten grond met ieder hun eigen structuur en samenstelling. Hierbij kun je denken aan universele potgrond, maar ook aan speciale potgrond zoals: langwerkende potgrond of rijke potgrond. Hetgeen wat deze verschillende soorten grond gemeen hebben is dat ze allemaal geschikt zijn voor planten in potten en bloembakken. Potgrond bestaat voor een groot deel uit veen, wat zich kenmerkt door zijn wateropnemend vermogen. Dat is erg voordelig voor de planten die er in zullen leven. Hierdoor kan er namelijk een soort buffer aan water worden opgebouwd, voor de momenten dat ze het hard nodig hebben. 

Hoe kun je het gebruiken

Wanneer je een plant wilt potten in een bloempot of bloembak, dan zul je hiervoor grond nodig hebben. Potgrond is te koop in verschillende soorten en hoeveelheden. Zo kun je kiezen voor een losse zak, maar kun je ook gelijk een volle pallet potgrond kopen. Dit laatste is bijvoorbeeld handig als je een grote bloembak hebt om te vullen of als je een voorraadje wilt. Als je potgrond wilt gebruiken om een plant te planten, dan is het belangrijk dat je eerst een laag hydrokorrels in de pot strooit. Vul de pot daarna aan met een flinke laag potgrond en plaats de plant in de pot. Vergeet uiteraard niet om de plant voldoende water te geven. 

Is potgrond hetzelfde als tuinaarde

Om hier gelijk antwoord op te geven, nee dat is het niet. Potgrond is namelijk bedoeld voor planten die je in potten of bloembakken wilt plaatsen, waar tuinaarde bedoeld is om door de grond van je tuin te mengen. Door een hoge zuurgraad, is tuinaarde niet zo geschikt voor in potten of bloembakken. Veel planten houden niet van een te zure grond en zullen daarom moeite hebben met wortelen in de pot. Hierdoor kunnen je planten zelfs sterven als je tuinaarde gebruikt. Daarnaast is potgrond lichter van gewicht, waardoor je een gevulde pot makkelijker kunt verplaatsen.