Een begin maken met een tuinontwerp

Als de lente in de lucht is, wil je vaak weer in de tuin zitten, maar soms is het niet zo aantrekkelijk. Misschien is je tuin helemaal versleten, misschien is het door de jaren heen een jungle geworden, of ben je net verhuisd naar je nieuwe droomhuis, maar laat de tuin nog veel te wensen over? Dan is het tijd voor een nieuwe tuin, maar hoe ga je daar mee om? Wanneer te beginnen? Het is handig om eerst uw tuin te ontwerpen. Een tuinontwerp maken is niet zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken, lees deze blog zodat je een goed begin kan maken het ontwerpen van je eigen tuin.  

Wensen en behoeften  

Begin met het maken van een lijst van alles wat u nodig heeft in uw tuin. Uiteraard zijn dit vaak standaardartikelen zoals een terras, gazon, plantopstanden en één of meerdere bomen. Maar misschien heeft u ook een nieuwe schutting, tuinhuis, houten vlonder, schuur of prieel en tuinverlichting nodig? Zet alle ideeën op een groot moodboard zodat u weet wat er in de tuin moet komen.  

Altijd eerst meten  

Maak kennis met een tuin en teken deze op een vel papier, als je tekent op schaal 1:50, wat betekent dat 1 cm op papier gelijk is aan 50 cm (0,5 m) in het echt, dan krijg je de meeste tuinen op A4 geschilderd. Er zijn ook allerlei gratis downloads beschikbaar op internet, maar we raden aan om uit de vrije hand te tekenen, we doen het zelf zodat je een beter begrip hebt van wat je aan het tekenen bent. 

Schets op papier  

Nadat u de contouren van uw tuin heeft getekend, kunt u in de tekening diverse items op uw lijst plaatsen. Doe het ruwweg met vlekken, lijnen en schaduwen. Een soort puntenplan. Wat wil je laten uitkomen? Overweeg ook blootstelling aan de zon. Vaak schetsen we dezelfde tuin op verschillende manieren. Dan maken we soms wel 4 verschillende schetsen. Zo kom je erachter wat het beste werkt. Je kunt natuurlijk een groot terras direct bij je huis schilderen, maar wat gebeurt er als je dit terras midden in de tuin plaatst, dan kun je een border van planten in huis maken, waarbij je de tuin echt dichter bij je huis brengt. Wij zien de tuin als een verlengstuk van uw woning en proberen deze daarom altijd zo in te richten dat uw tuin van binnen voelt.