Houdt het aanleggen van een tuin zo goedkoop mogelijk

Tuinieren kost al snel flinke euro’s. Daarom zou het geen verrassing moeten zijn dat veel mensen voor goedkope landschapsarchitectuur kiezen. Lees hier hoe je een goedkope tuin maakt. 

Creëer je eigen tuin 

Allereerst is er een tuinontwerp nodig om een nieuwe tuin te creëren. Tuinontwerp laat duidelijk zien hoe uw nieuwe tuin eruit komt te zien. Op internet vindt u een eindeloze reeks goedkope tuinideeën die bij uw ontwerp passen. Liever stoeptegels of juist groen? Door zelf op internet te zoeken, kunt u eenvoudig uw eigen tuinontwerpplan maken. 

Maak uw tuin eenvoudig 

Als u kiest voor goedkope landschapsarchitectuur, houd hier dan rekening mee bij het ontwerpen van uw tuin. Dergelijke elite-elementen zoals een tuinhuisje, een schuur of een vijver verhogen de kosten van landschapsontwerp aanzienlijk. Een vijver heeft bijvoorbeeld zorgvuldig onderhoud nodig om het ecosysteem in stand te houden en tegen algen te beschermen. Kies in plaats daarvan voor een onderhoudsarme tuin met kunstgras of goedkope terrastegels. 

Definieer materiaalsoorten 

Zoals je kunt zien in het kostenoverzicht hebben materialen ook een grote impact op de prijs van een goedkope tuinopbouw. Gras is de goedkoopste ondergrond, maar heeft onderhoud nodig. Sierstenen zijn relatief duur in aanschaf, maar vergen relatief minder onderhoud. Door voor een combinatie van gras en bestrating te kiezen, bespaart u kosten en krijgt u afwisseling in uw tuin. De voordelen van het kruid, maar niet de last? Overweeg dan om voor kunstgras te kiezen. Deze vorm vereist geen speciaal onderhoud en zorgt toch voor een gezellige grassfeer. 

 Niet alles tegelijk  

Ook kunt u uw tuin goedkoop indelen en door een tuinman laten aanleggen. Zo heb je geen tijd om geld te besparen en heb je een goed overzicht van je totale kosten. De tuinman legt gewoon aan het einde van de winter nieuwe stoeptegels aan en zorgt voor de aanplant in het voorjaar. Bespreek vooraf met uw tuinman wat de mogelijkheden zijn voor een gefaseerde tuinaanleg. De lente is de drukste tijd voor tuinders en in de winter hebben ze vaak vrije tijd. Daarom is het verstandig om een goed schema te hebben.