Tips voor tuinonderhoud in het najaar

Als de winter vroeg begint, wordt het werk uitgesteld naar een latere datum. Als de tuin bedekt is met sneeuw, laat hem dan met rust. Als je de tuin niet alleen laat, zie je in het voorjaar voetafdrukken op het gazon als de sneeuw verdwijnt. Je doet meer kwaad dan goed. 

Grond bij borders omwoelen 

De aarde in de plantenborders kan een beetje worden omgedraaid als het niet vriest. Dit brengt lucht in de bodem en verbetert de afwatering. Bij trosrozen kunt u een hoop zand op de stam (= coquille) aanbrengen om de entplaats te beschermen. Binnen de plantgrenzen is het nu ook mogelijk om een compoststructuur te creëren die zorgt voor een goed humusgehalte. Hierdoor wordt het wortelsysteem van de plant direct beschermd tegen vorst in de grond. Laat de siergrassen staan tot het voorjaar. Planten hebben een mooi silhouet, zeker als er sneeuw of vorst op staat. In het voorjaar kunt u het gras maaien. 

Goed snoeien! 

Bomen, struiken en fruitbomen kunnen de komende maanden gesnoeid worden als ze langer dan een jaar staan. Snoei beuken- en haagbeukhagen als ze te groot worden. Maak van de ene kant het ene jaar, het volgende jaar een andere. De beste tijd om een druivenstruik te snoeien is eind december. Dan zijn de druiven helemaal roestig. Als het vriest of de vorst nadert, stel het dan een tijdje uit. Snijd de zijscheuten van de druiven tot twee knoppen van de hoofdstengels af. 

Vijveronderhoud  

Haal het blad uit de vijver en breng een de-icer aan. Dit zorgt ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in het water kan komen. Je kunt je eigen ijsbeschermer maken door een bundel stro rechtop te zetten, of je koopt ze kant-en-klaar bij een tuincentrum. U kunt de pomp die u uit de vijver heeft gehaald goed verzorgen. Zo ontkalk je de rotor bijvoorbeeld met azijn of een lichte ontkalker. Na het ontkalken volledig laten drogen en de rotor met vet smeren, niet met smeerolie. Bewaar de pomp tot het voorjaar droog. Het net uit de vijver kan ook worden verwijderd. De bladeren zijn nu van de bomen. Als je een kuiltje in het ijs wilt slaan, doe dat dan met kokend water. Prik geen gat in het ijs met een bijl of ander voorwerp. Dit veroorzaakt trillingen in het water die vissen schrikken, vaak fataal. 

Geplaatst onder