Hoe leg je een vloer met multiplex

Een nieuw huis, of een opknapper, hoe dan ook, de vloeren leggen dat wordt een kostbaar plaatje.
Maar wie niet meer dan een budget uit te geven heeft, moet een beetje meer zelf doen. Heb je besloten om je eigen vloeren te leggen. Ga dan onmiddellijk naar de plaatselijke bouwmarkt en geef meer dan 600 euro uit aan een laminaat vloer. O, en wacht dat is alleen voor de keuken.

Doe het zelf en leg een rustieke boeren vloer door het hele huis met multiplex. Natuurlijk, ook een vloer leggen moet geleerd worden. Dus kun je op het internet gaan kijken hoe het moet. Maar je kunt ook even verder lezen, dan zal ik je uitleggen hoe je efficiënt en kosteneffectief een vloer kunt leggen met multiplex.

Ruimte opmeten

Zodra je de afmetingen bij de hand hebt, kun je naar de plaatselijke bouwmarkt om geschuurd multiplex te kopen. Je kunt ook de goedkopere versie kopen, namelijk ruw gezaagd multiplex. Dat is ongeveer de helft goedkoper, maar je moet er zelf veel meer aan schuren. Het geschuurde multiplex is al direct mooier, maar je bepaald zelf je budget. Koop ook de juiste spijkers die nodig zijn voor het project. Een pak spijkers is voldoende, want er zijn niet veel spijkers nodig om de planken stevig vast te spijkeren. Je hebt ook een schuurmachine en een goede tafelzaag nodig als je die nog niet hebt. 

Het multiplex op maat zagen

Sommige bouwmarkten zullen tegen een kleine vergoeding het multiplex op de juiste maat zagen voor je. Dat is beter, vooral omdat het meten dan bij hen ligt. Als je plaatselijke winkel net zo is als die hier om de hoek, zul je de planken zelf moeten zagen. Stel je tafelzaag in en zaag je planken op 20.6 cm breed en 1.53 meter lang, de hele lengte van een plaat multiplex. (Bij een plaat multiplex van 18 mm 310 bij 153 cm.) De truc bij deze stap is om de planken zo recht mogelijk af te zagen. Dat maakt het leggen veel gemakkelijker. Maar wacht, moet je de vloer zelf leggen? Als je op een budget werkt moet je veel zelf doen om geld te besparen.


Afwerking


De eerste laag van het multiplex is de mooiste en de beste. Zorg er dus eerst voor dat je zelf gemaakte planken een beetje door elkaar gestapeld worden. Je wilt niet dat de nerf van de eerste laag te goed op elkaar past, het ziet er onnatuurlijk uit. Verlijmen op een betonnen vloer, dan heb je de minste elevatie, maar de geluidsisolatie is wat minder. Wil je isolatiemateriaal gebruiken, zoek dan iets wat dun en toch sterk is. Dunne isolatiefolie is 25 tot 35 millimeter dik.

Bron: Aannemersspot

Geplaatst onder