Tips voor het kopen van graszoden

Ben je van plan om gazon te versieren met gras? Dan heb je drie mogelijkheden. Je kunt je gazon voorzien van kunstgras, kant-en-klare graszoden of je kunt zelf het gras inzaaien. Het leggen van graszoden brengt veel voordelen met zich mee. Als je voor kwalitatieve graszoden kiest heb je in een mum van tijd je gazon erbij liggen als een plaatje. Perfecte grasdichtheid en een mooie uitstraling van je gazon brengt je tuin altijd meerwaarde toch? Toch zijn er een paar factoren om rekening mee te houden, maar die hebben wij gelukkig allemaal al onder een rijtje gezet voor je. 

Prijs per m2 

Geld groeit niet aan de bomen en kant-en-klare graszoden zijn prijzig. Daarom is dit een van de belangrijkste aandachtspunten als je graszoden gaat shoppen. Per aanbieder verschilt de prijs, maar de prijs wordt wel altijd berekend in m2. Je kunt graszoden al voordelig kopen voor ongeveer € 2,00 tot € 3,00 per m2. Dit is de prijs die gerekend wordt voor een gemiddelde graszode en dit is ook als je besluit om de graszoden zelf aan te leggen. Als je een hovenier of een tuinman inhuurt om de graszoden te leggen dan ben je al snel een prijs kwijt van € 6,00 per m2. Dit is dan natuurlijk alleen voor de graszode. De hovenier of de tuinman rekent zijn eigen prijs voor het plaatsen van de graszoden. 

Beslis welk gazontype je in je tuin wilt

De prijs is niet alleen belangrijk. Er zijn ook verschillende gazon types waar je een keuze uit moet maken. Dit type is gebaseerd op de functie van je gazon. Je hebt speel- en recreatiegazons, siergazons en schaduwgazons. Voor elke type gazon zijn er andere eisen. Als je kinderen hebt dan is het type speel- en recreatie gazon perfect voor je tuin. Op dit type mag gelopen en gespeeld worden, deze gazons types kunnen dit prima aan. Siergazons zijn het type gazon die nauwelijks betreden dienen te worden. Een schaduwgazon, de naam zegt het al, is geschikt om te plaatsen in de schaduw. Bepaal voor jezelf de eisen die jij stelt aan je gazon en zoek op basis hiervan het juiste gazon type uit.

Is er plastic gebruikt tijdens het kweken?

Veel graszoden worden door graskwekers gekweekt via plastic netten. De kwekers kiezen hiervoor omdat de plastic netten extra stabiliteit geven aan de zoden in de plastic netten. Na het oogsten vallen de zoden die in de netten zit niet snel uit elkaar, en de graszoden zijn gemakkelijker te vervoeren. Ondanks deze redenen is het echter beter om te kiezen voor de graszoden die vrij van plastic zijn. De plastic netten die tasten de bodemkwaliteit aan en dieren en planten lopen hierdoor schade op. Als de graszoden in kunststof netten zit dan kan de graszode zich niet goed hechten aan de ondergrond. Hierdoor krijgt onkruid meer speling in te groeien in het gazon.