Wat je moet weten over tuinkachels

Je kunt het terras- en tuinseizoen makkelijk tot jaarrond uitrekken. Dat doe je met een tuinhaard. Met een tuinkachel zit je niet alleen warmer buiten, maar het brengt ook veel sfeer met zich mee. Met name als je met een tuinkachel gaat koken of stoken. Een tuinkachel brengt vele voordelen met zich mee. Hoe zit het precies met de kosten en duurzaamheid van een tuinkachel? Heb je interesse in houtkachels voor buiten? Lees in onderstaande blog wat je moet weten over tuinkachels.

Wat zijn de kosten van een tuinkachel?

Als je kijkt naar de prijzen van een tuinkachel dan is dit afhankelijk van de mogelijkheden, formaat en materiaal. Veel tuinkachels zijn gemaakt van gietijzer omdat dit de warmte goed geleidt en dat dit materiaal erg duurzaam is. Zo blijft het allemaal lekker warm rondom je kachel buiten. Wil je een gietijzeren tuinkachel aanschaffen dan ben je rond de 100 en 300 euro kwijt. Wil je een RVS of cortenstaal tuinkachel aanschaffen dan ben je meestal meer geld kwijt dan genoemde bedragen. Dit geldt overigens ook voor de tuinkachels waar je pizza’s mee kunt bakken of andere gerechten met kunt voorbereiden. Dan kunnen houtkachels meer dan 800 euro gaan kosten of zelfs nog duurder dan dat. Je bent dan natuurlijk wel gelijk een mooi exemplaar te pakken waar je jaren en jaren mee kunt doen.

Doe verantwoord met stoken van je tuinkachel

Buiten warm zitten tot laat in de avond moet mooi in de oren klinken. Maar hout stoken brengt ook zo z’n nadelen met zich mee. Het geeft namelijk stank- en rookoverlast en de buren, maar ook het milieu, zijn daar allesbehalve blij mee. Het Milieucentraal heeft het advies om helemaal geen gebruik te maken van een tuinkachel of het te beperken tot één of twee keer in de week. Denk dus wel goed na voordat je begint met stoken en dat je niet voor al te veel overlast zorgt. De beste tuinkachels vind je bij Woodburner.nl.

Koken met een tuinkachel

Vind je buiten koken helemaal geweldig dan kan dat met sommige tuinkachels. In plaats van een eenvoudig barbeque kun je ook heel makkelijk een houtkachel gebruiken. Je kunt het zien als een outdoor oven waar je de lekkerste gerechten mee kunt voorbereiden. Pizza’s, vlees, focaccia brood, het kan allemaal met een houtkachel. En verras je buren eens met een van je lekkere gerechten gemaakt met je tuinkachel om ze ook tevreden te houden. Zullen ze alleen maar erg waarderen.